Knjiga “Zvona”

O knjizi – izvadak iz predgovora:

Image “Zvono u zvoniku visi između neba i zemlje i njegov zvuk na mističan način veže zemlju s nebom, naše vrijeme zemaljsko s vječnošću božanskom. Zato zvono, božićni zvončići, podne, misa, podizanje, blagoslov, večernja, sprovod, uskrsna glorija – uvijek u nama skreću misao u transcendentno, vječno. Uzdižu našu misao iz svakodnevnog stresa, duhovne prljavštine, smrtnosti i umora. Važno je stoga da zvono ima plemenit zvuk. Ova knjiga daje upute i odgovore na tisuće pitanja kao što su: kako se odabiru, naručuju i lijevaju zvona, zvoni li bolje zvono s primjesom srebra i zlata, zašto zvono može puknuti, može li se puknuto zvono zavariti, koje je najveće zvono na svijetu, tko je Hrvatskoj oteo 100 vagona zvona?

………………………………………………………………………

Ova je knjiga izvrstan priručnik i vodič župnicima, obrtnicima, crkvenim vijećnicima, gradonačelnicima, arhitektima i svima onima koji će u životu imati sreću naručiti lijevanje zvona i postavljati ga na crkvu. Knjigu bi trebao pročitati svaki župnik i zvonar da se nauče kako zvono treba njegovati, kako zvoniti. Knjiga će također biti izvrstan priručnik arhitektima, metalcima, ljevačima, povjesničarima, novinarima…”

 

Mijo Gabrić, prebendar prvostolne crkve zagrebačke

 

SADRŽAJ

Izvadak glavnih poglavlja iz knjige:

Predgovor
Riječ autora
1.   Zvona kroz povijest
2.   Čelična i porculanska zvona
3.   Postupak izrade zvona
4.   Popravak puknutih zvona
5.   Zvuk zvona i zvonjava
6.   Karijon
7.   Ugradnja zvona u zvonik
8.   Mehanika zvona
9.   Postrojenje za zvonjenje
10. Ispitivanje zvona
Dodaci
Literatura
Kazalo pojmova
O autoru

 

O AUTORU

Ivan Bosilj rodio se 4. svibnja 1951. godine u Možđencu u općini Novi Marof. Završio je Željezničku industrijsku školu u Zagrebu. Godine 1969. zaposlio se u ljevaonici u Varaždinu, a 1973. odlazi na rad u Njemačku.
Godine 1980. odlazi na specijalizaciju u tvrtku Grassmayr i otvara obrt u Novom Marofu. U početku servisira i montira zvona. Pomaže mu brat Josip, koji je tada kod njega naučnik. Puno radi diljem Slovenije. Godine 1996. zapošljava bravara, svoga bratića, Andriju Bosilja. Nešto kasnije zapošljava sinove, Ivana i Dalibora, danas pokojnoga, te elektromehaničara Stjepana Degača. Danas ima pet zaposlenika. Proizvodi postolja i jarmove za zvona od kovinskih profila, elektromotorne pogone za postrojenja za zvonjenje, poliesterske brojčanike i još neke dijelove toranjskih satova. Montira kompletna postrojenja za zvonjenje (uključujući automatiku za upravljanje) i toranjske satove s batićima za udaranje.

Naručite knjigu
Ostvarite popust prilikom kupnje knjige putem Interneta. Kontaktirajte nas putem online obrasca i u polje “Naslov” upišite “Narudžbenica za knjigu Zvona“. Pošaljite nam svoje podatke (ime, prezime, adresa, broj telefona) te količinu naručenih knjiga i iskoristite mogućnost kupnje ove nadasve korisne knjige za samo 200 kn/kom + troškovi dostave.