Prof. dr. sc. Ivan Šporčić – Dojam o radu tvrtke Elektro Bosilj i knjizi «Zvona»

Prof. dr. sc. Ivan Šporčić
Teologija u Rijeci
Tizianova 15
51000  R I J E K A

«Elektro-Bosilj»
Grana 144
42220 Novi Marof

Predmet: Dojam o radu tvrtke i knjizi «Zvona»

Kad sam krajem 1994. godine kao župnik male primorske župe Praputnjak zajedno sa Župnim ekonomskim vijećem uputio ponudu za izradu čelične konstrukcije zvona i elektrifikaciju istih na osam različitih adresa u domovini i inozemstvu, najpotpuniji i najprihvatljiviji odgovor dobili smo od radionice «Elektro-Bosilj» iz Novog Marofa. Već nakon prvog susreta s gospodinom Ivanom Bosiljem, a posebice nakon izvedenih radova, zadovoljno smo konstatirali da smo «naišli» na pravog stručnjaka za crkvena zvona.
Naš dojam potvrđuje i knjiga «Zvona» koju je napisao gosp. Ivan Bosilj, a izdao Graphis, Zagreb, 2000. godine. Već samim uvidom u sadržaj i letimičnim prelistavanjem stječe se dojam da je riječ o monografskom djelu o zvonima koje je pisano istovremeno stručno i popularno. U ovoj knjizi će svatko tko se s bilo kojeg aspekta bavi s problematikom zvona moći naći odgovor na svoja pitanja. Potvrdili su mi ovo i arhitekti kojima sam posudio knjigu dok su radili na projektu jednog značajnog kulturno-sakralnog objekta. Djelo je, nadalje, od neprocjenjive vrijednosti i za nas župnike koji se svakodnevno susrećemo sa zvonima naših crkava.
Dok autoru čestitam na ovom iznimno vrijednom djelu, želim da knjiga doprinese širenju tehničke, ali i sakralne kulture u nas, jer zvona spadaju u jednu i drugu sferu. Budući da iz bilješke o autoru saznajemo vrijeme početka rada vaše tvrtke, koristim ovu prigodu i izražavam Vama i svim vašim djelatnicima srdačne čestitke prigodom srebrenog jubileja radionice «Elektro-Bosilj». Neka vam i dalje bude sretno i blagoslovljeno od Gospodina, a vječna glazba sa zvonika koje vi opremate neka daje slavu Bogu na visinama, a nas ljude potiče na izgradnju mira na zemlji.

S poštovanjem,
Ivan Šporčić

U Rijeci, 15. lipnja 2005.